Concerten, bezoeken aan het orgel en jeugdactiviteiten

Deze rubriek toont concerten, bezoeken aan het orgel en activiteiten voor de jeugd ingericht door of in samenwerking met het Orgelcomité Overmere. Bijna al deze activiteiten gingen door in de kerk Onze-Lieve-Vrouw ten Hemel Opgenomen, de parochiekerk van Overmere. Indien dit niet zo was, wordt de concertplaats vermeld.

De concertinformatie bestaat uit gegevens over het concert (plaats, tijdstip,...), het concertprogramma en info over de artiesten die het concert verzorgden. Bij bezoeken aan het orgel en jeugdactivteiten staat een korte beschrijving.
In beide gevallen kunnen ook foto's en filmpjes, geregistreerd tijdens het concert, bekeken worden. Door de artikelfoto's aan te klikken krijgt met een grotere versie van één of meer foto's te zien in een lightbox.

CONCERT

Zondag, 8 april 2001
om 19.00 uur
Parochiekerk Overmere

Edward De Geest (orgel)
Kamermuziekensemble Pas
     Lieve Pas (piano)
     Anne Pas (viool)
     Piet pas (cello)

 

PROGRAMMA

ORGEL  
  Toccata in h klein op.36 GABRIELLE VERSCHRAEGEN (1919-1981)
  Scherzo (uit Sonate in e klein op.2)
ENSEMBLE  
  TRIO IN C (HOB. XY:21)
     Adagio pastorale / Vivace assai
     Molto Andante
     Finale, Presto
J. HAYDN
ORGEL  
  "Präludium en Romanze" (uit Sonate IX in bes moll op.142) JOZEF RHEINBERGER (1839-1901)
ENSEMBLE  
  uit: TRIO 1 opus 49
     Andante con moto tranquillo
     Finale, Allegro assai appassionato
F.MENDELSSOHN
ORGEL  
  Lucis Creator Optime (uit "Le Tombeau de Titelouze") MARCEL DUPRÉ (1886-1971)
  Finale uit "Grande Pièce Symphonique" CÉSAR FRANK (1822-1890)

 

 

MUZIKANTEN

KAMERMUZIEKENSEMBLE PAS

LIEVE PAS (piano) (°Zele 1967)
Lieve begon haar muziekstudies op 8-jarige leeftijd aan de Muziekacademie van Lokeren. Aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Gent behaalde ze een eerste prijs piano. Zij ging zich vervolmaken aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Brussel en behaalde er een hoger diploma kamermuziek. Ze werd laureaat van de Omer Van Puyelde-wedstrijd en de Stefan de Jonghewedstrijd.
Naast activiteiten in het kunstonderwijs is zij ook actief in het concertleven.

ANNE PAS (viool) (°Zele 1965)
Anne startte haar vioolstudies aan de muziekacademie van Lokeren en behaalde er de regeringsmedailles voor viool en kamermuziek. Zij behaalde een finaleplaats in de wedstrijd " Charles de Bériot" en werd laureaat in de "Gemeentekredietwedstrijd".
Aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Gent behaalde ze de eerste prijzen voor viool en kamermuziek. Ze bereidt zich voor op het behalen van een meestergraad kamermuziek aan de Hoge­ school van Gent. Momenteel geeft ze vioolles aan de academies van Ledeberg en Lokeren. Regelmatig speelt ze mee in de Academia Amanti de l'Arte en het Collegium Instrumentale Brugense.

PIET PAS (cello) (°Zele 1969)
Piet Pas stamt uit een muzikale familie. Aan de muziekacademie van Lokeren behaalde hij de regeringsmedailles voor cello en kamermuziek. Momenteel volgt hij les bij cellist Herman Cnop.
Sinds enkele jaren is hij eerste cellist bij het symfonisch Orkest van Dendermonde.
Met zijn zussen Anne en Lieve, waarmee hij een trio vormt, treedt hij regelmatig op.

 

EDWARD DE GEEST

Geboren te Lochristi in 1950, genoot Edward De Geest, na de oude humaniora te hebben voltooid, een uitgebreide muzikale opleiding aan de Koninklijke Conservatoria te Antwerpen en te Gent. Hij behaalde er verschillende eerste prijzen en, als bekroning van zijn studies, een eerste prijs voor fuga en het hoger diploma voor orgel met grote onderscheiding en met aantekening voor orgelimprovisatie.
Hij was leerling in de orgelklas van Prof. Stanislas Deriemaeker, organist van de Antwerpse kathedraal, en kreeg daarna privé­onderricht van Prof. Gabriël Verschraegen, voormalig organist van de Gentse Kathedraal.
Nadien onderscheidde hij zich tijdens diverse orgelwedstrijden en wordt sindsdien regelmatig uitgenodigd te concerteren in binnen- en buitenland. Hij gaf daarbij tot op heden meer dan 350 belangrijke concerten en recitals in zeventien Europese landen en de USA. Zo staan er dit jaar belangrijke concerten geprogrammeerd, o.m. tijdens de orgelfestivals in toonaangevende centra
zoals Aachen, Stuttgart, Bordeaux, Cambridge, Brussel, Antwerpen, Gent, e.a.
Sedert 1990 is Edward De Geest directeur van de Academie voor Muziek en Woord te Eeklo. En in 1994 werd hij aangesteld als organist-titularis van de Sint-Baafskathedraal te Gent. Vanuit deze kathedraal, met het monumentaal Klais-orgel in de bovenkerk en het fraaie Collon-orgel in de benedenkerk, werkt hij mee aan de actieve bloei van de Vlaamse orgelkunst, enerzijds als liturgisch organist tijdens de wekelijkse zondagsviering en bij pontificale diensten en anderzijds als concertorganist tijdens en organisator van talrijke orgelrecitals, waarbij ook binnen- en buitenlandse gastorganisten optreden.
Hij is tevens artistiek leider van de historische orgelconcerten te Watervliet.
Edward de Geest realiseerde meerdere radio-opnames en zijn discografie vermeldt cd' s met werk van Bach en orgelcomposities uit de XVIIde tot de XXste eeuw, gespeeld op de Gentse kathedraalorgels en het Watervlietse orgel.
Hij is lid van de Diocesane Commissie voor het Kunstpatrimonium van het Bisdom Gent en geeft daarbij geregeld advies bij herstellingen, renovatie of nieuwbouw van kerkorgels.