Met spijt in ons hart vernemen we het overlijden van dhr. Gabriël Loncke. Als orgelcomité bieden wij ons oprecht medeleven aan aan de familie.

Gabriël was van bij de opstart lid van het orgelcomité. Hij heeft als orgeladviseur een bepalende rol gespeeld bij de restauratie van het orgel, zonder zijn kennis en het dossier dat hij voor de restauratie geschreven heeft, was het Vereeckenorgel waarschijnlijk niet gerestaureerd geraakt. Na de restauratie en de herdefiniëring van het orgelcomité naar een concertvereniging heeft hij het orgelcomité verlaten maar hij is zoveel mogelijk de concerten ingericht door het orgelcomité blijven bijwonen.

20190307GabrielLoncke Overleden

Op 6 maart 2019 is orgeldeskundige Gabriël Loncke op 87 jarige leeftijd overleden. Hij werd geboren op 1 januari 1932 en kwam uit een West-Vlaamse orgelbouwersfamilie met een lange traditie waarvan Pieter Albertus Loncke (1821-1897) de stamvader was.

Na zijn opleiding in een technische school in Oostende, maakte Gabriël Loncke rond 1953 zijn debuut in de firma Loncke. Samen met zijn broers Frans en Gerard  zette hij na de dood van vader Jozef (1895-1958) de firma Jos. Loncke & Zonen verder. Onder leiding van zijn broer Frans werd in 1972 werd het bedrijf Loncke orgelbouw p.v.b.a. opgericht.

In 1973 verliet Gabriël Loncke de firma en vestigde hij zich in Overmere (Berlare) als zelfstandig orgeldeskundige-ontwerper. Hij heeft ruim veertig restauraties van historische orgels begeleid.

Orgelkunst publiceerde in 2005 een interview met Gabriël Loncke (Orgelkunst, XXIIX (2005), p. 231-236).