Concerten, bezoeken aan het orgel en jeugdactiviteiten

Deze rubriek toont concerten, bezoeken aan het orgel en activiteiten voor de jeugd ingericht door of in samenwerking met het Orgelcomité Overmere. Bijna al deze activiteiten gingen door in de kerk Onze-Lieve-Vrouw ten Hemel Opgenomen, de parochiekerk van Overmere. Indien dit niet zo was, wordt de concertplaats vermeld.

De concertinformatie bestaat uit gegevens over het concert (plaats, tijdstip,...), het concertprogramma en info over de artiesten die het concert verzorgden. Bij bezoeken aan het orgel en jeugdactivteiten staat een korte beschrijving.
In beide gevallen kunnen ook foto's en filmpjes, geregistreerd tijdens het concert, bekeken worden. Door de artikelfoto's aan te klikken krijgt met een grotere versie van één of meer foto's te zien in een lightbox.

CONCERT
Mensen leven van de dromen

Zaterdag, 24 september 2011
om 19.30 uur
Parochiekerk Overmere

Koren Meergalm en Allegria
Lieve Van de Rostyne (orgel)
Bethy Van Cleemput en Frank Van Mossevelde (voordracht)


PROGRAMMA

Koor MEERGALM  
  Over My Head Trad.
  Mensen leven van de dromen Tekst : A.C. Bronswijk ; Muziek: P. de Jong
  I’ve got peace like a river (spiritual) H.O. Millsby
  I know the Lord Trad.
  Onweapo uit Namibië
De gelukkige prins, Deel 1 (voordracht) Oscar Wilde
  Bethy Van Cleemput en Frank Van Mossevelde  
Lieve Van de Rostyne (orgel)  
  Aspiration Joseph Callaerts
  Chant de Mai (uit “2 pièces", op.53) Joseph Jongen
De gelukkige prins, Deel 2 (voordracht) Oscar Wilde
  Bethy Van Cleemput en Frank Van Mossevelde  
Koor ALLEGRIA  
  Es dürstet mich nach dir, Herr Chr. Lahme
  Verleih uns Frieden J. Kugelmann
  Lord, not to us H. Purcell
  Christe, der du bist Tag und Licht M. Praetorius
  O bone Jesu M. Grancini
De gelukkige prins, Deel 3 (voordracht) Oscar Wilde
  Bethy Van Cleemput en Frank Van Mossevelde  
Lieve Van de Rostyne (orgel)  
  Praeludium und Fuge in G, BWV 541 J.S. Bach
De gelukkige prins, Deel 4 (voordracht)  
  Bethy Van Cleemput en Frank Van Mossevelde  
Koor ALLEGRIA  
  Lead me, Lord S.S. Wesley
  Panem de caelo K. Wittevrongel
  De profeet Amos indachtig
     Haec dicit Dominus Deus
     Zie de dagen gaan komen
J.-M. Van Roosbroeck
  I want Jesus to walk with me Negro Spiritual/ D. Nino
De gelukkige prins, Deel 5 (voordracht) Oscar Wilde
  Bethy Van Cleemput en Frank Van Mossevelde  
Koor MEERGALM  
  A brand new beginning Tekst en Muziek : R. Salter
  Ergens bloeit een wereld T. Springfield
  Lord of the Dance Tekst en Muziek : S. Carter
  Couldn’t hear nobody pray Gospel
  This little light Gospel/bew. P. Biesbrouck
  Gitaarbegeleiding : Hans en Joris D’ hooghe  
SAMEN : Koren en Orgel  
  Alta Trinita beata Anoniem 15° eeuw
  Tebe poem D. Bortnianski
  Canticorum G.F. Händel



 

MUZIKANTEN, VERTELLERS en KOREN

Lieve Van de Rostyne

Foto (1)

Studeerde orgel en harp aan het Lemmensinstituut te Leuven, waar ze in 1995 het laureaats- en meesterdiploma behaalde met eerste prijzen harmonie en orgel met grote onderscheiding (bij dhr. Joris Verdin).
In 1998 behaalde ze het “Diplôme National d’Etudes Supérieures Musicales” aan het Conservatoire National Supérieur de Musique in Lyon bij prof. Jean Boyer.
Ze is laureate van de wedstrijd Pro Civitate en van de orgelwedstrijden te Boxtel en Herk-de-Stad. In april 1999 won ze de eerste prijs op de begijnhofwedstrijd voor vrouwelijke organisten te Dendermonde. Een jaar later werd ze halve-finaliste op de Bachwedstrijd van het Festival van Vlaanderen te Brugge en in november 2001 won ze de tweede prijs op de eerste internationale orgelwedstrijd van Battipaglia (Italië).
Momenteel geeft ze orgel- en harples aan de academies van Lebbeke, Zottegem, Grimbergen en Aalst en op zomerstages in België en Frankrijk. Ze concerteert regelmatig in binnen- en buitenland (in Europa en Japan), en dit zowel solistisch als in kamermuziek- en orkestverband. Daarnaast is ze redactielid van het tijdschrift “Orgelkunst”, waarvoor ze in 2005 een cd opnam met werk van Jozef Tilborghs. Voor “het Orgel in Vlaanderen” nam ze in 2007 een orgelcd op in de O.L.V.-kerk van Dendermonde.
Verder is ze organiste in vast dienstverband in Berlare en Overmere, waar ze tevens lid is van het orgelcomité, en begeleidster van de koren Makeblijde uit Zele, en Aura uit Herentals.

 

Bethy Van Cleemput en Frank Van Mossevelde

Foto (1)

(beiden relatief prille vijftigers) staan al van in november 1976 samen op de planken. Dat is al langer dan dat ze getrouwd zijn…
Zo deelden ze de scène in een aantal producties van hun ‘thuisbasis’, (Jeugd-)Theater Rhetorika van Zele (o.a. ‘Kat op een heet zinken dak’, ‘De Koning sterft’, of de musical ‘Jan Praet’).
In 2004 traden ze voor het eerst op als vertellersduo, in het aangrijpende ‘Coene Soldaat’, gebaseerd op de brieven van een Zeelse soldaat in de eerste wereldoorlog, met muzikale intermezzi van de folkgroep‘Hauman en de moeite’.
Ze hadden de smaak te pakken, en de voorbije jaren brachten ze o.a. ‘Liefdes Brieven’ (naar de Amerikaanse auteur Gurney Jr.) en het oratorium ‘De leeuw van Vlaanderen’ (met de Koninklijke Harmonie Kunst Adelt van Zele Heikant).
Ze namen als recitant deel aan het ‘Requiem pro Luna’ (organisatie Davidsfonds Zele 2009-2010), en vertellen elk jaar graag een kerstverhaal op de ‘Warme Kerst’ in Zele.
Vanavond brengen zij voor u het verhaal ‘De gelukkige prins’ van Oscar Wilde.

Gemengd koor Allegria o.l.v. Jean-Marie Van Roosbroeck

Foto (1)

Allegria is een gemengd koor uit Lokeren met ongeveer 25 enthousiaste koorleden.Onder leiding van Jean-Marie Van Roosbroeck brengen ze werken uit de klassieke en hedendaagse koorliteratuur.
Het koor werd opgericht in 1989 onder de naam Mariae Canticum. Oorspronkelijk was het verbonden aan de parochie Onze-Lieve-Vrouw Kopkapel Lokeren.
Sinds 2000 is het koor niet meer parochiaal verbonden, en in 2003 kreeg het de nieuwe naam Allegria mee. Het Italiaanse woord “allegria” betekent vreugde, de vreugde die we bij het zingen willen beleven en ook uitstralen.
Meer dan twintig jaar koorleven bracht vele mooie momenten met zich mee.
Het Mariaconcert in het kader van de viering 100 jaar Kopkapel en de vele lente- , herfst- en kerstconcerten die het koor organiseerde waren steeds deugddoende belevenissen. In 2007 vertolkte het koor tijdens het kerstconcert het prachtige “Puer Natus” voor koor, strijkkwartet en sopraansolo, speciaal voor Allegria gecomponeerd door de jonge componist Niels Grosemans. In al deze concerten kon het koor een beroep doen op talentvolle jonge musici, wat steeds resulteerde in een sfeervol, afwisselend en fris geheel.
De vele misvieringen die het koor opluisterde, ook buiten onze stad, gaven telkens veel voldoening. Hoogtepunten waren zeker de vieringen in Malmedy, en in 2008 in Keulen.
In al die jaren is een hele weg afgelegd. Naast het religieuze lied heeft het wereldlijke genre in velerlei vormen en klankkleuren stilaan meer plaats veroverd in het repertorium van Allegria.
Naast het enthousiast samen musiceren hebben de talrijke socio-culturele activiteiten de koorleden tot een echte vriendengroep gemaakt. En ze zijn ervan overtuigd dat dit doorklinkt in de muziek die zij vertolken.


KOOR MEERGALM

Foto (1)

Het vierstemmig gemengd koor “Singhet Fro”, werd in 1983 opgericht door Jan Joos met als doel: het opvoeren van de kwaliteit van de volkszang en het opluisteren van liturgische plechtigheden.
In 1990 werd het koor herdoopt tot “Meergalm”. “Meer” verwijst naar het Donkmeer en “galm” duidt met enige verbeelding op koorklank. Naast het religieus repertorium ging het koor zich toeleggen op meer profane liederen.
In 1996 werd het koor overgenomen door Agnes De Meirsman, die verschillende kerstconcerten realiseerde. Het hoogtepunt was ongetwijfeld het meezingen in de Boerenkrijgcantate.
In 1999 kwam Kristin Heirman als dirigente en in 2003 Dirk Vermeir.
In november 2004 werd het koor toevertrouwd aan Annemie Vinck, de huidige dirigente.
Naast het opluisteren van liturgische vieringen realiseerde Meergalm reeds verschillende eigen concerten, waaronder hun Jubileumconcert in 2008.
Het tweejaarlijkse kerstconcert, dit jaar op 17 december, in samenwerking met de fanfare “De Verenigde Vrienden” uit Overmere is een vast gegeven in het programma van Meergalm.

 

Annemie Vinck

Zij volgde notenleer en piano in de muziekacademie te Lede. Later studeerde ze nog orgel, zang, harp en piano aan de muziekacademie te Lebbeke.
In 1981 stichtte ze de “Karekietjes”, een kinderkoor dat later uitgroeide tot het jeugdkoor “Shanti”. Met deze beide koren werd in 1985 een LP opgenomen “Take my hand”.
Ook kwamen er verschillende CD's : “Kerstwensen”, “Maria U ter eer”, “Breng het Licht”, “U behoort lof, aanbidding en eer” en “Leer ons vrede zijn”.
Naast het opluisteren van liturgische vieringen, waren er musicals en concerten in binnenen buitenland. Het koor bleef bestaan tot 2003.
Momenteel dirigeert ze “Meergalm”.

Meer foto's (3)